Monday 27 August 2012

Apie


Kai labai myli, nori, kad mylimasis būtų visada šalia. Kai jo nėra, arčiausiai savęs laikai jo nuotrauką ir tai tau padeda ištverti sunkumus. Ir taip visais laikais

Europos metraščiuose Vilniaus miestas įregistruotas 1323 metais, pasklidus Gedimino laiškams. 2013 metais minėsime 690-ąsias Vilniaus gimimo metines. Ir nors anuomet žinios apie šį miestą buvo menkai palietusios Europą, šiandien Vilnius yra tapęs svarbiu Europos žemėlapio fragmentu, kurio pakraštyje netgi žymimas  Europos geografinis centras.

Lietuviams Vilnius nėra tik sostinė, tačiau kai kas svarbiau – tai savas ir mylimas miestas ir, tikriausiai, fotogeniškiausiais miestas Lietuvoje. Užtenka išeiti į bet kurią senamiesčio gatvelę ir pamatysime, kaip šio miesto gyventojai ir svečiai godžiai fiksuoja savo nuotaikas ir patyrimus miesto fone. Vilnius – gyvas ir dinamiškas miestas. Kartais jis būna piktas ir niūrus, kartais nusiteikęs romantiškai ir svetingai, visai kaip mes – jo gyventojai ir svečiai. Vilniaus neįmanoma įminti, jis pernelyg ypatingas. Ir tai natūralu, nes jame pinasi daugybė mūsų šalies, mūsų istorijų. Tačiau kaip ir mes, Vilnius turi tik 365 dienas metuose, kurias galime užfiksuoti – įamžinti Vilniaus miesto veidą 2013-ais.

Projekto idėja:
Surinkti po vieną nuotrauką iš kiekvienos 2013 metų dienos ir visas jas sudėti į vieną albumą, taip sudarant praėjusių metų Vilniaus foto-kroniką. Nuotraukų autoriai – vilniečiai ir miesto svečiai, fotografai mėgėjai ir profesionalai. Nuotraukose atsispindėtų Vilniaus miesto ritmai, šventės, oro išdaigos, miestiečių linksmybės, architektūriniai pasididžiavimo fragmentai, kasdieniniai epizodai iš gatvės gyvenimo ir pan.

Nuotraukų atrankos kriterijai: meniškos, originalios nuotraukos, atspindinčios įdomų, nuotaikingą ir dinamišką gyvenimą Vilniaus mieste.

Projekto tikslai ir uždaviniai:

1 Tikslas: Minint 690-ąsias Vilniaus gimimo metinine, sudaryti fotografijų albumą, atspindintį šio meto miesto veidą.

Uždavinys: Surinkti ir atrinkti nuotraukas, nufotografuotas kiekvieną 2013 m. dieną Vilniaus mieste ir sumaketuoti fotografijų albumą, kuris bus išleistas 2014 metais.

2 Tikslas: Skatinti meninę dokumentinę fotografiją.

Uždavinys: Vilniaus miesto gyventojus ir svečius, fotografus ir tiesiog mėgėjus, aktyviai raginti fotografuoti ir taip prisidėti prie projekto įgyvendinimo. Tam bus vykdomas aktyvus projekto viešinimas, sukurtos socialinės komunikacijos erdvės (facebook ir projekto blogas), taip pat vyks vieši nuotraukų aptarimai bei pristatymai. Dokumentinių nuotraukų meniškumo klausimais konsultuos profesionalūs fotografai. 

3 Tikslas: Įamžinti einamąją laikmetį su autentiškais kultūriniais ir socialiniais šio meto aspektais bei nuotaikomis. O taip pat reprezentuoti Lietuvos sostinę pasauliui, kaip mylimą, įdomų, dinamišką ir svetingą miestą.

Uždavinys: Surinkti ir atrinkti kuo įvairesnes nuotraukas, atspindinčias ne tik sostinės kultūros  paveldą, šventes bet ir organišką kasdienybę - tai, kaip miestas gyvena 2013-aisiais.

Šis projektas unikalus tuo, jog pastaraisiais metais nebuvo išleista Vilniaus miesto fotografijų leidinių. Paskutinysis išsamus nuotraukų leidinys buvo skirtas Vilniaus architektūrai 1978 metais „Vilniaus architektūra“. „Vilniaus kronikų 2013“ albumu bus parodytas Lietuvos sostinės portretas, kokį jį mato jame eiliniai žmonės, todėl fotografijos pasižymės įvairialypumu, autentiškumu bei betarpiškumu.


Prie projekto prisijungti galima: vilniauskronikos@gmail.com

Pagrindinis projekto rėmėjas 15min.lt

No comments:

Post a Comment